La PLATAFORMA “INICIATIVA PER LA DEFENSA DE LA FILOSOFIA” es va constituir en el mes de juny de 2008 per professors/es i alumnes de la Facultat de Filosofia de València i per professors/es de filosofia d’ensenyament secundari de la Comunitat Valenciana.

La Plataforma Inciativa per la Defensa de la Filosofia sorgeix de la preocupació per les darreres actuacions legislatives i administratives, tant estatals com autonòmiques, i les seues possibles conseqüències negatives per a l’ensenyament de la filosofia. Els principals partits polítics, des de les seues respectives posicions de govern, han adoptat decisions que afecten al paper de la filosofia en l’ensenyament secundari i ho han fet més interessats en gastar-la com a cavall de batalla en el joc polític que en potenciar-la i millorar les seues possibilitats formatives.

El disbarat irresponsable en que s’ha convertit la implantació a la nostra comunitat de l’assignatura Educació per a la ciutadania de segon d’ESO, l’absurditat de la pèrdua d’un terç de les hores de Filosofia en primer de Batxillerat, així com la conversió d’aquesta en Filosofia i Ciutadania, han estat processos i actuacions on el col·lectiu filosòfic valencià ha tingut una escassíssima presència i una nul·la influència. Així mateix, correm el risc de no comptar tampoc res en l’aplicació del nou currículum de l’assignatura Filosofia II (antiga Història de la Filosofia) de segon de Batxillerat i la consegüent reestructuració de la Prova d’Accés a la Universitat que l’acompanyarà, amb el perill de que aquesta assignatura reba una orientació simplement memorística i enciclopèdica, allunyada de tot interés pel desenvolupament de les capacitats reflexives i crítiques dels alumnes.

Pel que fa a l’àmbit universitari, la futura aplicació de les directius contingudes en l’anomenat procés de Bolònia suposarà per a l’ensenyament de la filosofia una profunda reforma. La privatització del finançament de l’ensenyament universitari i la transformació dels plans d’estudis comportarà canvis estructurals que afectaran notablement a la qualitat i la quantitat de l’oferta educativa. Les carreres que compten amb una menor projecció de mercat, com la Filosofia i altres de l’àmbit humanístic, de menys valor instrumental, patiran especialment els efectes d’una reforma orientada principalment per criteris econòmics i poc permeable a consideracions educatives i socials.

La Plataforma Inciativa per la Defensa de la Filosofia vol ser el lloc de trobada de tots aquells que comparteixen aquestes preocupacions. Els objectius principals que ens plantegem són: promoure la presència de la filosofia en el sistema educatiu, millorar les condicions del seu estudi i docència i, finalment, fomentar la seua influència social, cultural i política.

Et convidem a participar en aquesta iniciativa i a que la dones a conéixer a aquells que puguen estar interessats. Volem ser un mitjà per compartir opinions sobre les possibilitats d’actuació i per articular iniciatives que impedisquen un deteriorament major de la situació de la filosofia en el sistema educatiu valencià. Pròximament, a mitjans d’octubre, convocarem assemblees de professors de filosofia d’ensenyament secundari, d’universitat i d’alumnes (una a la ciutat de València i altra a la ciutat d’Alacant).